Proslavljeno Tijelovo u zagrebačkoj katedrali

Proslavljeno Tijelovo u zagrebačkoj katedrali

FOTOGALERIJA


Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski predvodio je u četvrtak 26. svibnja 2016. godine euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelova u zagrebačkoj katedrali.Pozdravljajući okupljene vjernike biskup Gorski je istaknuo da Crkva danas slavi veličanstveni blagdan žive prisutnosti  živoga Boga pod prilikama kruha i vina: "To je tajna, ali radosna tajna koja nas ispunja nadom i mirom jer dokazuje da je Bog uvijek s nama."

Govoreći u svojoj homiliji o tajni stvarne Božje prisutnosti pod prilikama kruha i vina, biskup Gorski je naglasio da blagovati taj kruh znači potpuno prionuti uz Isusa, postavivši pitanje - može li nam Bog dati više od sama sebe?"Taj Božji dar mijenja naše živote, no da bismo ga mogli primiti, potrebna je vjera", nastavio je biskup Gorski "što znači da mu ne možemo pristupiti niti ga primiti ako nismo čisti, ako nismo spremni za njegovo primanje, jer u protivnom, umjesto dara primit ćemo svoju osudu". Naglasivši da dar obvezuje onoga tko ga prima, biskup Gorski podsjeća na Isusove riječi koje je uputio učenicima - dajte im vi jesti, kad mu dolaze s obavijesti da je narod umoran i gladan i da bi ga trebalo otpustiti kućama.

"To je poruka danas i nama. Isus nas šalje da budemo hrana drugima, da se dajemo nesebično za bližnje i na taj način nastavljamo Njegovo djelo. Svijet je gladan Boga, potreban našeg služenja!" - rekao je biskup Gorski pozvavši na nesebično dijeljenje. "Kod mnogih je strah da ako će dijeliti, davati se za druge, da će osiromašiti. Naše društvo, Hrvatska je siromašna upravo zbog sebičnosti pojedinaca i interesnih grupa", rekao je biskup Gorski istaknuvši da blagoslov nastaje upravo dijeljenjem."Drugi uvjet da bismo mogli primiti Božji dar i blagoslov je molitva. Isus se molio nad kruhom. Ako molimo, ako tražimo Božji blagoslov, onda ga Bog i daje. I kako čitamo u evanđelju, svi se nasitiše", istaknuo je biskup."Ljudi koji su slijedili Isusa nisu bili gladni zemaljskog kruha, nego Boga, Božje riječi. Pristupajmo i mi Oltaru Gospodnjem tom izvoru utjehe, ljubavi i blagoslova", zaključio je svoju homiliju biskup Gorski.

U koncelebraciji s biskupom Gorskim bili su kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković, kanonik i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić i sedmorica svećenika, kanonika i prebendara. 


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije