Mladi župe sv. Anastazije na proslavi Majke Božje od Kamenitih vrataU petak, 31.05.2013. mladi iz župe sv. Anastazije zaputili su se u grad Zagreb na proslavu njegove zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata. Sveto misno slavlje predvodio je Kölnski nadbiskup Joachim Meisner zajedno sa našim kardinalom Josipom Bozanićem koji mu je na kraju pozdravnog govora uručio lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

U svojoj propovijedi kardinal Joachim istaknuo je kako je upravo Marija ulaz kroz koji je Bog ušao u svijet, vrata kroz koja Krist dolazi k nama ljudima. Zagrepčani su Mariji otvorili vrata grada i nisu ih zatvarali, a ona je nad njim bdjela puštajući unutra samo građane i njegove prijatelje te zbog toga je trebamo smatrati kao najvažnijom sugrađankom zagrebačkog puka. Također, spomenuvši abortus, aktualnu temu u Hrvatskoj, napominje: „Duhovno opustošen narod postaje narod koji ubija svoju djecu; koji ima više lijesova nego kolijevki i kojemu prijeti izumiranje“, rekao je kardinal Meisner i potaknuo vjernike da uvijek biraju život. Prve domove za djecu i stare ljude osnovala je Crkva‚ “Bolnice k Duhu Svetomu” jer je On djelitelj života.

Uzoriti je podsjetio vjernike koja je prava bit zajednice. Nikada ne postoji čovjek, bez drugog čovjeka, bez svog pomoćnika i pratitelja, (Mit-Mensch), ali i kršćanin bez sukršćanina, (Mit-Christ) jer sâm je jedino đavao. Kako diše prava kršćanska zajednica pokazali su ljudi u prepunoj katedrali, ali prostoru ispred nje. U slušanju Božje riječi nije ih omela niti kiša.