Mladi župe Samobor na duhovnoj obnovi na Prviću 13. 7. 2014.Postala je već tradicija da mi mladi iz naše župe pod vodstvom našeg kapelana Marija Pavića tjedan dana u mjesecu srpnju provedemo na duhovnoj obnovi u samostanu na otoku Prviću. Program je ove godine održan po treći puta, a na njemu je u tjednu od nedjelje 13. srpnja do nedjelje 20. srpnja sudjelovalo nas 32 mladih, što je najveći broj do sada.

Program je rasporedom i sadržajima bio sličan onome koji se za animatore mladih Zagrebačke nadbiskupije održava u Malom Lošinju, ali naravno prilagođen mjestu održavanja našeg susreta. Na put smo krenuli u nedjelju 13. srpnja nakon jutarnje sv. Mise u našoj župnoj crkvi. Busom smo stigli do Vodica, a onda trajektom do Prvić Luke gdje nas je dočekao i pozdravio vlč. Božo Škember, župnik župe Svete Marije od Milosti u Prvić Luci.

Nakon što smo se raspakirali, krenuli smo na večeru, a poslije večere na kupanje. Umorni od puta, ali radosni zbog dolaska na otok i sutrašnjeg dana, brzo smo zaspali. Idućeg jutra, nakon molitve i doručka, saznali smo što će sadržavati dani našeg boravka na otoku. Prva radionica je bila zajednička, na njoj smo, kao i protekle godine, „izvlačili“ svoje anđele, tj. osobu za koju molimo tokom cijelog boravka na otoku. Na ostalim radionicama bili smo podijeljeni u četiri skupine, a svaku je vodio po jedan animator. Cilj svake radionice bio je razumjeti odnosno obraditi određenu temu, a zajednička tema svih radionica bila je: ljubav.

Radionice su se održavale u dva termina: prijepodne (nakon doručka) i poslije podne (nakon ručka). S ciljem dubljeg povezivanja s Bogom i međusobno, u „slobodno vrijeme“ nakon radionica osim kupanja i odmora, imali smo prilike za molitvu, svetu ispovijed, i druge sadržaje. Svake večeri u 19 sati zajedno s drugim ukućanima samostana sudjelovali smo na Sv. Misi, a u četvrtak navečer je priređeno klanjanje pred Presvetimna otvorenom. Večeri su u pravilu bile namijenjene druženju i raznim igrama (odbojka, nogomet,skakanje u vrećama, mafija itd.).

Nakon tjedan dana duhovno obnove, sretni smo što smo se više približili Bogu te stekli jedno drugačije i predivno iskustvo. Ovim putem zahvaljujemo našem kapelanu Mariju na trudu koji je uložio u rad s nama mladima, i nadamo se da će novi kapelan nastaviti istim putem, i da ćemo se iduće godine vratiti na Prvić.

Katarina MijatovićOtvorite galeriju