Mjesec bioetike u Samoboru : PREDAVANJE O MEDICINSKI PODPOMOGNUTOJ OPLODNJIU župi sv. Anastazije u Samoboru, u utorak 16. listopada, u sklopu vjeronauka za mlade kojem su se u ovoj prigodi priključili i mladi iz Domaslovca i Luga Samoborskog, gostovao je prof. dr. sc. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup. Održao je predavanje na temu medicinski pomognute oplodnje.

Na početku predavanja istaknuo je kako se stalno ističe da bračni par ili individua ima pravo na dijete, a ne govori se o pravima djeteta i o djetetu kao novom ljudskom biću, neponovljivom i jedinstvenom. Naglasio je i kako su novija otkrića pokazala da su mnogi razlozi neplodnosti psihičke naravi zbog stresa u kojem današnji parovi žive.

Pojasnio je i zašto se protivimo novom zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskog bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja, protivimo se otvaranju banke ljudskih bića u Hrvatskoj, te doniranju djece u stadiju embrija.

Pohvalio je zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica, u kojoj su se oni složno izjasnili protiv navedenog zakona. Isto tako pohvalio je i napore građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, te preporučio dvije vrste terapije za neplodne parove: NaProTehnologija (Nature Procreative Technology) i Fertility Care metoda, koje su uspješnije u liječenju neplodnosti, te mnogo jeftinije. Nakon predavanja bila je prilika za diskusiju.

L. Grbac