Sveci božićne osmine

Sveci božićne osmine

Slavlje Božića proširuje se i na dane Božićne osmine, koja počinje na Božić, a završava svetkovinom Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja. Blagdani koje u tom razdoblju slavimo podsjećaju nas na svece koji su svojim životom i mučeništvom dali živo svjedočanstvo za Gospodina. Nije neobično da se odmah nakon sjaja i radosti Božića prisjećamo trpljenja i mučeništva, jer Gospodnov otkupiteljski čin trebamo razmatrati u njegovoj cjelini, od navještenja do uskrsnuća.

Sv. Stjepan Prvomučenik - Papa emeritus Benedikt XVI. o ovom svecu piše: “Stjepanova povijest mnogo nam toga govori. Na primjer, poučava nas da ne treba nikada odvajati socijalnu karitativnu zauzetost od odvažnog navještaja vjere. Stjepan je bio jedan od sedmorice određenih ponajprije za djela milosrđa, ali nije bilo moguće odvojiti milosrđe od navještaja. Tako uz milosrđe naviješta raspetoga Krista sve do prihvaćanja mučeništva. To je prva pouka što je možemo naučiti od svetog Stjepana: milosrđe i navještaj uvijek idu skupa.” Stjepan je djelovao i propovijedao u Jeruzalemu, gdje ga je prva kršćanska zajednica imenovala jednim od sedam đakona. Đakoni su bili izabrani od „ljudi na dobru glasu, punih Duha i mudrosti“ (Dj 6,3). Nakon što su ga optužili da govori protiv Hrama, branio se govorom u kojem je okupljene Židove podsjetio na Božje djelovanje u povijesti njihova naroda i na Isusa Krista, Pravednika kojeg su ubili. Smaknut je kamenovanjem dok je molio za one koji su ga kamenovali: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“ (Dj 7,60). Sahranjen je u Jeruzalemu, ali se zbog progona kršćana zaboravilo na njegov grob sve do 415. godine . Predaja govori da je svećenik imenom Lucijan u ukazanju saznao za mjesto gdje je pokopan đakon Stjepan. U spomen na taj događaj, Crkva 3. kolovoza slavi Našašće moći svetog Stjepana. Zaštitnik je đakona.

Sv. Ivan Evanđelist - Prvotno je bio sljedbenik sv. Ivana Krstitelja, a kasnije ga Isus poziva među svoje učenike, zajedno s Andrijom. Kroz evanđelja vidimo da je Ivan bio prisutan u svim važnijim događajima u Isusovom životu, od čuda Isusova uskrsnuća, Preobraženja, do posljednje večere, kalvarije i smrti na križu. Bio je zaštitnik Djevice Marije sve do njenog uznesenja na nebo, nakon čega odlazi u Malu Aziju, gdje osniva nove crkve i brine se za njihov rast. Za vrijeme cara Domicijana bio je odveden u Rim i mučen vrućim uljem i otrovima, koji mu nisu naškodili, a zatim prognan na zatvorski otok Patmos kao osuđenik na teški rad u rudnicima. U spomen na njegov dolazak u Rim, na mjestu gdje je mučen, podignuta je crkva sv. Ivana na Latinskim Vratima (San Giovanni a Porta Latina). Na Patmosu je napisao Otkrivenje, a ostatak svojih rukopisa nakon oslobođenja u Efezu. Doživio je duboku starost i jedini je apostol koji nije podnio mučeničku smrt.

Nevina dječica - Na blagdan Nevine dječice sjećamo se događaja opisanog u Matejevom evanđelju, kako je kralj Herod dao pobiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine u Betlehemu i okolici, kad je od mudraca s istoka čuo za rođenje Kralja židovskog. Crkva tu dječicu prepoznaje kao prvomučenike za Krista i časti im spomen još od prvih dana. Sjetimo se na ovaj blagdan i sve djece koja danas umiru od gladi, rata ili zbog pobačaja i molimo za njih.

Nikolina Černauš