Kapele župe sv. Anastazije

U središtu mjesta Otoka izgrađena je, od 1993. do 1998. godine, veća kapela posvećena sv. Nikoli biskupu. U unutrašnjosti kapele nalaze se kor, jedno zvono u tornju, pomični oltar, 5 drvenih klupa, kip sv. Nikole biskupa i kip Majke Božje. Postoji i ormar za liturgijsko ruho i najosnovnije liturgijske knjige.
Oko kapele je lijepi prostor popločen kockama, a na ulazu... Pročitajte više →

Kapela je smještena u središtu sela na označenom putu, koji vodi iz Samobora preko Otruševca do Slanog Dola. Na tom je mjestu 1933. godine izgrađena manja kapelica u kojoj su se nalazili raspelo, slike Srca Isusova i Marijina, kao i kipić sv. Obitelji.

Mještani su, u želji da u svojemu mjestu imaju misu barem jednom godišnje, odlučili podignuti... Pročitajte više →

Kapela u Slanom Dolu izgrađena je tijekom 1937. godine i posvećena sv. Florijanu, zaštitniku od vatre. Obnovljena je iz temelja godine 1987., u istim dimenzijama i na istome mjestu. Blagoslovio ju je, 8. kolovoza 1987., msgr. Ivan Horvat, tadašnji samoborski župnik.

Unutrašnjost kapele sadrži menzu oltara naslonjenu na zid i kip sv. Florijana, a u tornju se... Pročitajte više →

Kapela sv. Filipa i Jakova sačuvana je u gotovo istom obliku kakva je i nekoć bila. Nije nam poznato kada je sagrađena, ali je zapisnik vizite spominje godine 1642., pa je vjerojatno nastala između 1630. i 1642. godine. Sastojala se od svetišta i lađe koji su bili jednako visoki, a pred ulazom je bilo drveno predvorje. Kapela je bila trošna i zapuštena sve do 1837.... Pročitajte više →