Kapela Presvetog Trojstva – Mala Rakovica

Kapela Presvetog Trojstva – Mala Rakovica

Kapela se nalazi u mjestu Mala Rakovica, na brijegu gdje je Bratovština Presvetog Trojstva 1922. godine odlučila podignuti kapelu na mjestu gdje je od davnine stajao kip Presvetog Trojstva.

Kapela je blagoslovljena 14. lipnja 1936. godine. Blagoslovio ju je vlč. Juraj Kocijanić, tadašnji samoborski župnik. Bratovština je 1990. godine obnovljena te je odlučeno da se stara i trošna kapela temeljito obnovi i proširi, što je i učinjeno.
Menza oltara prislonjena je na zid, na njoj se nalazi uporabljivi tabernakul, ali se u njemu ne čuva Presveto. Sa svake strane tabernakula nalaze se manji kipovi Srca Isusova i Marijina. U svetištu se još nalazi pomični oltar prema narodu.

Kapela ima četiri prozora i jedna dvokrilna ulazna vrata, četiri klupe (novijeg datuma), a ispred kapele nalazi se obzidano raspelo pred kojim se prigodice mogu zapaliti svijeće ili lampaši.

Misa se ondje slavi svake druge nedjelje u mjesecu u 17 sati ljeti i 16 sati zimi, a u nedjelju Presvetog Trojstva u 11 sati. Mještani se također okupljaju na Badnjak, na misi u 16 sati te na Veliku subotu, na blagoslov jela u 17.45 sati.